Nordskolen Højby (1) 2018 (Odsherred)

  • minister i skole

Nordskolen Højby (1) 2018 (Odsherred)

Klædt på til fremtidens digitale verden - Nordskolen afdeling Højby. Programmering implementeret i skolens fag fra 1. til 9. klasse i samarbejde med Aalborg universitet. Nordskolen ønsker at give eleverne de bedste muligheder på fremtidens arbejdsmarked. Hvis eleverne skal blive bedre til at forstå den digitale verden, må lærerne også blive bedre til at undervise i programmering og få en endnu større forståelse for den digitalisering, som vort samfund bevæger sig hen imod. Derfor har skolen arbejdet med at udvikle programmering og spil i undervisningen.

Når vi taler om, at eleverne skal programmere for at lære, er det, fordi programmering er en disciplin, som træner rigtig mange af de færdigheder og kompetencer, vi gerne vil have eleverne til at udvikle.

Programmering træner nogle af de tværfagllge og bløde kompetencer, som kan være svære at ramme i fagene. Det er blandt andet inden for områderne forandringskompetence, relationskompetence og meningskompetence.

Mange forskellige kompetencer
At lave et computerprogram – et spil- en app – kræver mange forskellige kompetencer. Der er brug for den ivrige elev,som går på med krum hals; der er brug for den analyserende elev, der iagttager og opdager, hvorfor programmet ikke opfører sig som forventet; der er er både brug for logisk tankegang og evnen til at  udtrykke sig i tekst, lyd og billeder.

Når eleverne sætter deres forskellige styrker i spil, opstår der et naturligt behov for kommunikation mellem dem. De oplever, at det er nødvendigt at tale om, hvad de laver; og samtidig bliver de dygtigere til at programmere og får en digital dannelse.

Samarbejde udadtil
Skolen har siden skoleåret 16/ 17 arbejdet  med programmering og spil i undervisningen. Dette er sket i samarbejde med Aalborg Universitet (Teaching Ass Professor Lars Reng). Nordskolen har i forbindelse med indsatsområdet arbejdet tæt sammen med erhvervsskolerne og Odsherreds Gymnasium.

Vi har oplevet, at omverdenen har fået øje for vores projekt. Vi har haft besøg af erhvervsminister Brian Mikkelsen samt Dansk Arbejdsgiverforening. Endvidere har vi  deltaget i  flere projekter, vundet førsteprisen i First Lego Leageues robotkonkurrence i Sorø,  og vi deltog blandt de 10 bedste hold blandt 900 elevprojekter i  Skandinavien ved konkurrencen i Tronheim.
 

Skolen deltager med en workshop om implementering på KL` s teknologimesse i Kolding om skole og dagtilbud. Flere skolevæsner har henvendt sig for at høre om vores projekt og undervisningsplan for programmering fra 1. til 9. klasse, så vi mener i høj grad , det er implementerbart på  andre skoler.

Højner karakterniveauet og styrker elevernes personlige udvikling
Nordskolen kan konstatere , at projektet højner karakterniveauet og styrker  elevernes personlige udvikling samt de kompetencer, de får brug for efter folkeskolen.. Endvidere kan projektet implementeres på alle skoler uden tilførsel af ekstra lektioner på skoleskemaet.

Minister i Skole

Et kig på fremtiden

Senest opdateret den

23. februar 2021

af

Læs også

22.11.19
Publikumsprisen: Svartingedal Skole, Bornholms Regionskommune
Som det projekt, der fik mest opmærksomhed på Facebook, vinder Svartingedal Skole publikumsprisen ved DM i skoleudvikling 2019.
22.11.19
5. plads: Maglegårdsskolen, Gentofte Kommune
Maglegårdsskolen arbejder med FN’s 17 verdensmål, ud fra konkrete videnskabelige metoder, i børnehøjde.